Hertstoofvlees
Ingrediënten:
Voor 5 personen
750 gr hertstoofvlees
3 uien
500 ml rode wijn
1 l kalfsfond
5 jeneverbessen
3 kruidnagels
5 laurierbladeren
3 takjes tijm
3 wortels
200 gr spruiten
200 gr zilveruitjes
200 gr rammenas of rapen
150 gr champignons
Bereiding:
Snij het hertenvlees in gelijke stukjes.
Schil de 3 uien en snipper ze in grove stukken.
Schil en snij de groenten naar eigen fantasie.
Bak het hertenvlees samen met de uien mooi bruin aan in een ruime ketel.
Overgiet het vlees met de rode wijn en laat 10 min inkoken op hoog vuur.
Doe er de jeneverbes, kruidnagel, laurier en tijm bij.
Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.
Voeg nu de kalfsfond toe.
Laat op een zacht vuur gaar worden gedurende 2,5 a 3 uur.
Als de saus te fel is ingekookt kun je wat water of fond toevoegen.
Wanneer vlees gaar is kun je de groenten toevoegen.
Eerst de harde groenten die een wat langere kooktijd nodig hebben.
Dus eerst de wortels, spruiten en zilveruitjes.
Na 8 a 10 minuten kun je de rammenas en champignons erbij doen.
Laat 5 min op zacht vuur verder garen.
Let er op dat de groenten niet meer dan half gaar mogen zijn. Groenten die gaar en plat gekookt worden zijn niet lekker. Dus liever iets te rauw dan iets te gaar.
Als de saus te lopend is kun je wat bij binden met maizena express bruin of een andere sausbinder.
Kruidt met peper uit de molen en zout.
Lekker met gebakken aardappelen.