Kalfsfond
Ingrediënten:
5 a 6 kg kalfsbeenderen
5 wortels
5 uien (ongeschild)
150 gr tomatenpuree
1 fles rode wijn
10 takjes tijm
5 blaadjes laurier
5 takje rozemarijn
10 peperbolletjes
van 1 bussel de peterseliestengels
4 stengels bleekselder
Bereiding:
Snij de wortels en uien in grove stukken.
Leg de kalfsbeenderen op een bakplaat of braadslede.
Doe er de wortels en uien bij.
Zet in de oven op 220 a 230 graden gedurende 30 min.
Verdeel de tomatenpuree over de aangebakken beenderen.
Zet terug in de oven gedurende 15 a 20 min.
Regelmatig omroeren en mooi donkerbruin laten worden.
Als het mooi bruin is alles overscheppen in een ruime ketel.
Giet het vet uit de braadslede en blus met rode wijn.
Laat de aanbaksels in de braadslede samen met de rode wijn loskoken op het fornuis.
Voeg de deglacage toe aan de beenderen.
Voeg water toe tot de beenderen ruim onder staan (ongeveer 10 l).
Doe er de kruiden samen met de peperkorrels, peterseliestengels en selder bij.
Laat 8 a 10 uur trekken op een zacht vuur onder deksel maar hou een een kleine opening.
Zeef het geheel.
Ontvet de fond.
Laat de fond tot ongeveer 2/3 inkoken zodat je een 2 a 2 1/2 l overhoudt.
Ontvet nogmaals zeer grondig.
Verdeel de fond in bakjes van 250 ml en zet in de diepvries.