Bouletten op Luikse wijze
Ingrediënten:
Voor de bouletten:
1 kg varkens-/rundgehakt
1 ui
2 eieren
4 eetlepels chapelure
4 witte boterhammen in melk geweekt
Voor de saus:
4 uien
4 eetlepels bruine suiker
4 eetlepels rode wijnazijn of gewone azijn
2 eetlepels rozijnen
Luikse siroop
kruidnagel, jeneverbes, laurier, tijm
rundblokje of rundpasta
bruine maizena express of ander bindmiddel
Bereiding:
Voor het vlees:
Week het brood in wat melk en knijp goed uit.
Snij de ui fijn.
Voeg de ui, brood, chapelure en eieren aan het gehakt toe.
Meng goed, proef en kruid eventueel bij met peper en zout.
Vorm de bouletten en bak ze in een pan tot ze mooi bruin zijn.
Leg ze in een braadslede of ovenschotel en zet 25 min in de oven op 200 graden.
Voor de saus:
4 uien fijn snijden en donkerbruin aanstoven (net niet verbrand) in de pan waar de bouletten in zijn voorgebakken.
Voeg 4 eetlepels bruine suiker toe en laat karameliseren.
Blus met 4 eetlepels azijn.
Voeg 500 a 600 ml water toe.
Kruid met p&z, 2 kruidnagels, 2 jeneverbessen, 2 blaadjes laurier, takje verse tijm, blokje rundpasta.
Laat 15 tot 20 min koken tot de uien goed gaar zijn.
Mix de saus lichtjes (de uien mogen nog wat grof zijn).
Bind de saus met een sausbinder tot gewenste dikte.
Voeg een eetlepel Luikse siroop en 2 eetlepels rozijnen toe.
Giet de saus bij de bouletten en laat ze in de saus nog eens 20 min garen in de oven.
Proef en werk af met eventueel wat extra siroop, azijn, peper of zout naar eigen smaak.
Serveer met verse frietjes en verse mayonaise.
www.uiteigenkeuken.be