Moussaka
Ingrediënten:
1 kg lam-/rundgehakt
2 teentjes look
10 gr of 4 koffielepels gedroogde paprikavlokken of half pikante paprikapoeder
3 gr of 1 afgestreken koffielepel gemalen kaneel
2 gr of 1 afgestreken koffielepel komijnzaad
3 aubergines
4 a 5 grote aardappelen
2 tomaten
1 ui
150 ml tomatenpulp/pomodore
1 l bechamelsaus met 150 gr Gruyèrekaas in verwerkt (zie recept)
500 ml olijfolie
150 gr harde gemalen schapenkaas of gemalen Parmezaanse kaas
Bereiding:
Voor het gehakt
Als het gehakt nog NIET gekruidt is voeg je om te beginnen 12 gr zout per kg vlees toe.
Daarna voeg je 3 gr gemalen kaneel, 10 gr gedroogde paprikavlokken, 2 gr komijnzaad, 1 gr muskaatnoot en 2 geplette teentjes look toe.
Meng het geheel grondig.
Bak het aangemaakt gehakt in een pan tot het mooi bruin is.
Snij de tomaten grof in stukken en snipper de ui fijn en doe ze bij het gehakt.
Laat 15 min op laag vuur gaar worden. Plet met een vork de stukjes tomaat en gehakt fijn.
Voeg op het laatste ongeveer 150 ml tomatenpulp toe om het gehakt smeuïg te maken en laat nog eens 5 min sudderen.
Doe in een schaal en zet aan de kant.
De aubergine
Snij het groen van de aubergines af.
Snij op een snijmachine of mandoline de aubergines in dunne schijven van ongeveer 2 a 3 mm dikte. De aubergines hoeven niet geschild te worden.
Bestrooi de aubergine met wat zout aan beide kanten en laat 10 min intrekken. Je zult zien dat het vocht uit de aubergine wordt getrokken door het zout. Voordeel hiervan is dat de aubergine mooier bakt.
Dep de aubergine met keukenpapier droog.
Bak de aubergine in een hete pan met veel olijfolie goudbruin.
Leg de gebakken aubergine op keukenpapier om te ontvetten.
De aardappelen
Schil de aardappelen, was ze en snij ze ook in schijven van 2 a 3 mm.
Leg ze in koud water.
De moussaka opbouwen
Neem een braadslede of ovenschaal en wrijf in met wat olijfolie.
Bedek de de bodem met de aardappelschijven.
Kruidt met peper en zout.
Daar bovenop de schijven aubergine.
Dan ongeveer de helft van het gehakt.
De volgende laag is de helft van de kaassaus.
Nu herhalen we deze stappen, dus weer een laag aardappel, aubergine, gehakt, kaassaus.
Als eindlaag overstrooien we het geheel met de harde gemalen schapenkaas.
Zet de moussaka gedurende 1 u in een voorverwarmende oven op 160 graden.
Om te severen, zet de schaal op tafel of serveer op bord.
Als je op bord serveert, kun je een ronde uitsteekring gebruiken.
Werk af met wat gemalen kaneel en zongedroogde tomaatjes.