Orloffgebraad
Ingrediënten:
Voor 6 personen
Voor het Orloffgebraad zelf
Varkensruggebraad ( filetgebraad ) van 1 kg
4 a 6 schijven gekookte hesp
350 gr gemalen emmentaler
klontje boter
bindtouw
vleeshamer ( of deegrol )
cellofaanfolie
Voor de bijhorende saus
2 wortels
2 uien
100 ml water
300 ml bruine fond ( zie recept ) ( is ook te koop in poedervorm )
enkele takjes tijm
3 laurierbladeren
1 takje rozemarijn
Inleiding:
Urbain Dubois werkte omstreeks 1855 in Parijs op de Russische ambassade als gerenommeerde chefkok.
Prins Orloff was ambassadeur in Parijs voor Tsaar Nicolaas I van het het toenmalig Rusland.
Urbain Dubois zou het gerecht opgedragen hebben aan Prins Orloff.
Oorspronkelijk was het een bereiding met kalfsgebraad, champignons, uienpuree en kaassaus.
Hoe het gerecht is geworden hoe we het vandaag de dag kennen is onbekend.
Bereiding:
Om een mooi Orloffgebraad te bekomen zullen we het filetgebraad zo moeten versnijden dat we een grote lap vlees krijgen.
Snij het vlees langs de zijkant 2 cm diep op ongeveer 1 cm van de buitenrand.
Vouw de sneden open en snij 2 cm dieper op ongeveer 1 cm van de buitenrand, ga zo stukje per stukje verder zodat je uiteindelijk een grote lap overhoudt.
Om het vlees extra mals te krijgen en makkelijk te kunnen oprollen gaan we het vlees plat slaan. Het makkelijkste gaat dit met een vleeshamer, moest je dit niet hebben, kan het ook met een deegrol, een sausketeltje of een pan.
Zorg ervoor dat het vlees in de verticale weg voor je ligt.
Leg over de volledige lengte van het vlees cellofaanfolie.
Sla nu met een vleeshamer het vlees mooi plat. Haal de folie eraf draai het vlees om leg de folie er terug op en herhaal voor de andere kant
Haal de folie eraf en kruidt het vlees met peper uit de molen en zout.
Overstrooi het vlees met gemalen emmentaler.
Leg hier bovenop de schijven gekookte hesp.
Overstrooi nogmaals met kaas.
Omdat ons vlees te groot gaat zijn om te kunnen oprollen gaan we het in 2 gelijke delen snijden.
We gaan het vlees nu oprollen, zorg ervoor dat je het zeer strak oprolt.
Vouw het bovenste stukje hesp ongeveer 2 cm naar binnen toe om een mooier resultaat te krijgen.
Leg de sluiting naar onder.
Als we het Orloffgebraad nu zouden bakken, rolt het terug uit elkaar en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
We zullen onze rolletjes moet opbinden.
Doe dit met bindtouw. Zorg ervoor dat je de koortjes zeer strak aantrekt zodat we een mooie rollade bekomen. Neem hier rustig de tijd voor want het is zeer belangrijk dat het goed strak wordt opgebonden.
Als het goed is hebben we nu 2 mooie rollades. ( oefening baart kunst )
Schil de 2 wortels en uien.
Snij ze fijn.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Kruidt het vlees met peper uit de molen en zout.
Zet een pan op het vuur, verwarm ze en bak het vlees mooi bruin aan.
Als het vlees rondom mooi gekleurd is doe je er de wortel, ui, laurier, tijm en rozemarijn bij.
Zet het in de oven gedurende 18 minuten op 180 graden.
Haal het vlees uit de pan. Draai het in zilverpapier om het warm te houden.
Doe 100 ml water samen met de fond in de pan waar het vlees is in gebakken geweest en laat even opkoken.
Zeef de saus. Proef, kruidt af met peper en zout. Houdt de saus warm.
Ontdoe het vlees van het bindtouw.
Snij de rollade in schijven van ongeveer 0,5 cm dikte. Gebruik hiervoor een groot en scherp mes.
Het vlees zou nog lichtjes roze moeten zijn.
Leg het vlees in een ovenschaal en overgiet het met de saus en overstooi het met wat gemalen kaas.
Zet het voor enkel minuten terug in de oven totdat de kaas mooi gesmolten is.
Dit gerecht kan natuurlijk ook bereidt worden met een saus naar keuze: bv champignon, peper, stroganoff…...
Smakelijk.
Om een mooi Orloffgebraad te bekomen zullen we het filetgebraad zo moeten versnijden dat we een grote lap vlees krijgen.
Snij het vlees langs de zijkant 2 cm diep op ongeveer 1 cm van de buitenrand.
Vouw de sneden open en snij 2 cm dieper op ongeveer 1 cm van de buitenrand, ga zo stukje per stukje
verder zodat je uiteindelijk een grote lap overhoudt.
Om het vlees extra mals te krijgen en makkelijk te kunnen oprollen gaan we het vlees plat slaan. Het makkelijkste gaat dit met een vleeshamer, moest je dit niet hebben, kan het ook met een deegrol, een sausketeltje of een pan.
Zorg ervoor dat het vlees in de verticale weg voor je ligt.
Leg over de volledige lengte van het vlees cellofaanfolie.
Sla nu met een vleeshamer het vlees mooi plat.
Haal de folie eraf draai het vlees om leg de folie er terug op en herhaal voor de andere kant
Haal de folie eraf en kruidt het vlees met peper uit de molen en zout.
Overstrooi het vlees met gemalen emmentaler.
Leg hier bovenop de schijven gekookte hesp.
Overstrooi nogmaals met kaas.
Omdat ons vlees te groot gaat zijn om te kunnen oprollen gaan we het in 2 gelijke delen snijden.
We gaan het vlees nu oprollen, zorg ervoor dat je het zeer strak oprolt.
Vouw het bovenste stukje hesp ongeveer 2 cm naar binnen toe om een mooier resultaat te krijgen.
Leg de sluiting naar onder.
Als we het Orloffgebraad nu zouden bakken, rolt het terug uit elkaar en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
We zullen onze rolletjes moet opbinden.
Doe dit met bindtouw. Zorg ervoor dat je de koortjes zeer strak aantrekt zodat we een mooie rollade bekomen.
Neem hier rustig de tijd voor want het is zeer belangrijk dat het goed strak wordt opgebonden.
Als het goed is hebben we nu 2 mooie rollades. ( oefening baart kunst )
Schil de 2 wortels en uien.
Snij ze fijn.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Kruidt het vlees met peper uit de molen en zout.
Zet een pan op het vuur, verwarm ze en bak het vlees mooi bruin aan.
Als het vlees rondom mooi gekleurd is doe je er de wortel, ui, laurier, tijm en rozemarijn bij.
Zet het in de oven gedurende 18 minuten op 180 graden.
Haal het vlees uit de pan. Draai het in zilverpapier om het warm te houden.
Voor de saus doen 100 ml water samen met de fond in de pan waar het vlees is in gebakken geweest en laat even opkoken.
Zeef de saus.
Proef, kruidt af met peper en zout. Houdt de saus warm.
Ontdoe het vlees van het bindtouw.
Snij de rollade in schijven van ongeveer 0,5 cm dikte. Gebruik hiervoor een groot en scherp mes.
Het vlees zou nog lichtjes roze moeten zijn.
Leg het vlees in een ovenschaal en overgiet het met de saus en overstooi het met wat gemalen kaas.
Zet het voor enkel minuten terug in de oven totdat de kaas mooi gesmolten is.