Ossobuco
Ingrediënten:
Voor 4 personen
4 schijven kalfsschenkel
4 wortels
4 uien
4 stelen bleekselder zonder bladgedeelte
1 tomaat geschild en ontpit
400 ml witte droge wijn
400 ml kippenbouillon
400 ml tomatenpulp
5 teentjes look
4 takjes tijm
laurier
1 citroen (de zeste)
gehakte peterselie
1 a 2 teentjes look
olijfolie
200 gr bloem
Bereiding:
Schil en snij de wortels, uien, 4 teentjes look en selder in kleine blokjes.
De groentjes moeten echt klein zijn want ze dienen voor een saus en niet voor een soep. Neem hier rustig de tijd voor.
Snij de kalfsschenkel langs de zijkant op 2 a 3 plaatsen in om het kromtrekken tijdens het bakken te voorkomen.
Kruidt de schenkels met ruim peper en zout.
Wentel het vlees in de bloem.
Bak de schenkels in olijfolie mooi bruin en leg na het bakken het vlees even op een bord of schaal.
Bak in de pan waar je het vlees in hebt gebakken gedurende 10 min de groentjes.
Leg in een ovenschaal de groentjes op de bodem met daarbovenop de schenkels.
Doe er nu de witte wijn, kippenbouillon en tomatenpulp bij.
Doe er de tijm en laurier bij.
Zet het geheel gedurende 2 1/2 a 3 1/2 uur op 160 graden in een oven tot het vlees zacht is.
Af en toe het vlees eens voorzichtig omdraaien.
Als de saus te dik wordt tijdens het garen, wat water toevoegen.
Proef en kruidt af met peper en zout en controleer de dikte van saus nog eens.
De saus mag niet "papperig" zijn.
Werk af door te overstrooien met de blokjes tomaat.
Voor de gremolata
Bij ossobuco hoort nog een klein bijgerechtje: gremolata.
Gremolata wordt apart bij gezet om het gerecht te overstrooien naar smaak.
Plet 1 of 2 teentjes look.
Neem van 1 citroen de zeste, de schil met zo weinig mogelijk de witte binnenkant, en hak ze klein.
Neem 4 soeplepels gehakte peterselie.
Meng alles.