Patrijs “en cocotte” bereidt
Ingrediënten:
Voor 1 patrijs
1 patrijs
250 gr echte boter
100 gr eenden- of ganzenleverterrine
1 brood smaak naar keuze
1 fles goede witte Bourgogne wijn
Inleiding:
Als je een patrijs gaat kopen probeer dan een “wilde grijspoot” te kopen. Dit is een echte wilde patrijs en zijn het lekkerst. Deze patrijzen kun je kopen in de detailhandel of rechtstreeks bij een jager.
In de reguliere handel ga je waarschijnlijk een “oranjepoot” kunnen kopen, dit is uitgezet wild en hebben wat minder smaak.
Bereiding:
Als je een verse patrijs hebt, pluim ze dan zorgvuldig en neem hier de tijd voor. Trek bij de dikke pluimen niet teveel tegelijk uit.
Kruidt de patrijs met peper uit de molen en zout.
Zet een “cocotte” op het vuur, doe er 50 gr boter in en bak de patrijs langs de beide zijkanten mooi
bruin. De boter mag niet verbranden.
Doe een deksel op de cocotte en zet de patrijs gedurende 20 min in een voorverwarmde oven van 170 a 180 graden.
Snij een snee brood van 3 cm hoog en doe er de korsten af en snij een V in het brood.
Haal de patrijs uit de oven, zet op een laag vuur, voeg 50 gr boter toe en bak de snee brood in het braadvet mooi bruin.
Haal de patrijs uit de ketel en snij de borst links en rechts in. Het vlees “moet” nog wat roze zijn.
Snij een schijf van de terrine af een smeer dit op de toast.
Leg de patrijs boven op de toast en doe er wat braadvet over.
Drink hier een goede witte Bourgogne wijn bij.
Smakelijk.