Patrijs en cocotte met ganzenlever en toast

Seizoens gerecht

Patrijs “en cocotte” bereidt

 

Ingrediënten:

Voor 1 patrijs

1 patrijs
250 gr echte boter
100 gr eenden- of ganzenleverterrine
1 brood smaak naar keuze
1 fles goede witte Bourgogne wijn

Inleiding:

Als je een patrijs gaat kopen probeer dan een “wilde grijspoot” te kopen. Dit is een echte wilde patrijs en zijn het lekkerst. Deze patrijzen kun je kopen in de detailhandel of rechtstreeks bij een jager.
In de reguliere handel ga je waarschijnlijk een “oranjepoot” kunnen kopen, dit is uitgezet wild en hebben wat minder smaak.

Bereiding:
Als je een verse patrijs hebt, pluim ze dan zorgvuldig en neem hier de tijd voor. Trek bij de dikke pluimen niet teveel tegelijk uit.
Patrijs
Kruidt de patrijs met peper uit de molen en zout.
Patrijs
Zet een “cocotte” op het vuur, doe er 50 gr boter in en bak de patrijs langs de beide zijkanten mooi
bruin. De boter mag niet verbranden.
Patrijs
Patrijs
Doe een deksel op de cocotte en zet de patrijs gedurende 20 min in een voorverwarmde oven van 170 a 180 graden.
Patrijs
Snij een snee brood van 3 cm hoog en doe er de korsten af en snij een V in het brood.
Patrijs
Haal de patrijs uit de oven, zet op een laag vuur, voeg 50 gr boter toe en bak de snee brood in het braadvet mooi bruin.
Patrijs
Haal de patrijs uit de ketel en snij de borst links en rechts in. Het vlees “moet” nog wat roze zijn.
Patrijs
Snij een schijf van de terrine af een smeer dit op de toast.
Patrijs
Patrijs
Leg de patrijs boven op de toast en doe er wat braadvet over.
Drink hier een goede witte Bourgogne wijn bij.
Patrijs
Smakelijk.

 

Deel dit recept:
Hits: 2934