Waterkerssoep met een mousse van gerookte makreel
Ingrediënten:
De soep voor 5 personen
3 uien
1 a 2 wit van prei
1 a 2 stelen bleekselder zonder blad
1 aardappel
2 bussels waterkers
1,5 l kippenbouillon (zie recept)
20 gr boter
Voor de mousse van gerookte makreel
1 filet gerookte makreel (100gr)
100 gr room min 35% vg
cayennepeper
Bereiding:
De soep
Was en snij de prei, ui en selder fijn.
Schil de aardappel en snij in stukken.
Stoof in een ketel de groenten en de aardappel gedurende 10 a 15 min met wat boter aan. Let op dat de groenten NIET bruin worden, we willen geen bruine soep.
Kruidt met wat peper uit de molen.
Voeg de kippenbouillon toe en breng aan de kook, laat 20 min koken op zacht vuur.
Bindt de waterkerssteeltjes bij mekaar met een koordje en snij de steeltjes af.
Leg de steeltjes in de kokende soep en laat 5 min meekoken.
Haal de steeltjes uit de soep.
Mix en zeef de soep.
Breng de soep terug aan de kook.
Proef en kruidt met peper en zout.
Cutter de blaadjes van de waterkers samen met een klein beetje water fijn in een keukenmachine of blender.
De mousse van gerookte makreel
Verwijder het vel en het donkere vet van de makreel.
Voel goed of er nog graadjes zijn en verwijder deze ook.
Cutter de makreel samen met de room in een keukenmachine.
Kruidt af met wat cayennepeper en eventueel wat zout.
Doe de mousse in een spuitzak en leg in de frigo.
Serveren
Verwarm de soepborden in de oven of microgolf.
Spuit in ieder bord wat mousse van makreel en een volle soeplepel gecutterde waterkers.
Doe er nu de hete soep over en dien op.