Waterzooi van asperges met zalm
Ingrediënten:
Voor 2 personen
500 gr asperges
150 gr zalmfilet met vel
½ ui
1 kleine aardappel
50 ml room
olijfolie
boterpapier
Bereiding:
Schil de asperges met behulp van een dunschiller. Doe dit nauwkeurig dus neem hier rustig de tijd voor.
Snij van de achterzijde van de asperges ongeveer 1 ½ cm af en hou apart. Dit gebruiken we voor de saus.
Zet de asperges op in licht gezouten koud water.
Kook de asperges half gaar ( als het water kookt duurt dit ongeveer 4 a 5 minuten ).
Neem ongeveer 500 ml van het kookvocht en hou apart.
Koel de asperges af onder zacht stromend koud water.
Snij de asperges schuin in stukjes van ongeveer 3 cm.
Voor de saus:
Schil de ui en de aardappel en snij dan fijn.
Neem de achterste stukjes van de asperges samen met de ui en aardappel en breng aan de kook in een halve liter kookvocht van de asperges.
Laat gedurende 15 a 20 minuten op zacht vuur gaarkoken.
Mix de saus met een staafmixer.
Zeef het geheel.
Voeg 50 ml room toe en laat nog even opkoken.
Proef en kruidt met peper en zout.
De zalm:
Snij de zalm met een scherp mes in gewenste grootte.
Kruidt met peper en zout en smeer in met wat olijfolie.
Doe een stuk boterpapier in een pan, leg er de zalm in met de velkant naar onder.
Zet de pan op een middelmatig vuur en bak de zalm langs beide kanten, bak de zalm niet volledig gaar, hij mag nog een beetje glazig zijn binnenin.
Serveren:
Breng de saus aan de kook terwijl je de zalm bakt. Doe er de asperges in en laat 1 a 2 minuten koken tot ze heet zijn en de juiste gaarheid hebben ( asperges mogen absoluut niet plat gekookt zijn ).
Doe de asperges in een diep bord en doe er ruim saus bij.
Leg er de gebakken zalm bovenop.
Werk af naar eigen fantasie, bijvoorbeeld met haringeitjes en kervelpluksels.
Smakelijk.
Schil de asperges met behulp van een dunschiller. Doe dit nauwkeurig dus neem hier rustig de tijd voor.
Snij van de achterzijde van de asperges ongeveer 1 ½ cm af en hou apart. Dit gebruiken we voor de saus.
Zet de asperges op in licht gezouten koud water.
Kook de asperges half gaar ( als het water kookt duurt dit ongeveer 4 a 5 minuten ).
Neem ongeveer 500 ml van het kookvocht en hou apart.
Koel de asperges af onder zacht stromend koud water.
Snij de asperges schuin in stukjes van ongeveer 3 cm.
Voor de saus:
Schil de ui en de aardappel en snij dan fijn.
Neem de achterste stukjes van de asperges samen met de ui en aardappel en breng aan de kook in een halve liter kookvocht van de asperges.
Laat gedurende 15 a 20 minuten op zacht vuur gaarkoken.
Mix de saus met een staafmixer.
Zeef het geheel.
Voeg 50 ml room toe en laat nog even opkoken.
Proef en kruidt met peper en zout.
De zalm:
Snij de zalm met een scherp mes in gewenste grootte.
Kruidt met peper en zout en smeer in met wat olijfolie.
Doe een stuk boterpapier in een pan, leg er de zalm in met de velkant naar onder.
Zet de pan op een middelmatig vuur en bak de zalm langs beide kanten, bak de zalm niet volledig gaar, hij mag nog een beetje glazig zijn binnenin.
Serveren:
Breng de saus aan de kook terwijl je de zalm bakt. Doe er de asperges in en laat 1 a 2 minuten
koken tot ze heet zijn en de juiste gaarheid hebben ( asperges mogen absoluut niet plat gekookt zijn ).
Doe de asperges in een diep bord en doe er ruim saus bij.
Leg er de gebakken zalm bovenop.
Werk af naar eigen fantasie, bijvoorbeeld met haringeitjes en kervelpluksels.
Smakelijk.