Consommé (basis)
Inleiding
De consommé behoort tot de heldere soepen en wordt bereid van een bouillon op basis van rund, gevogelte of vis en wordt geklaard met een clarif.
Een clarif bestaat uit eiwit dat vermengd wordt met aromaten zoals rundgehakt, grijze garnalen, vis, uien, wortel, selder, tomatenpuree, afhankelijk van wat de consommé gaat worden.
Er is veel werk aan om deze soep te bereiden maar het loont zeker te moeite, qua smaak is dit met niets te vergelijken met wat je uit een pakje kunt kopen.
Ingrediënten:
voor 2,5 l basis consommé (8 porties)
3 wortels
3 uien
50 gr tomatenpuree
1 steel bleekselder
3 l kippenbouillon (zie recept)
500 gr mager rundgehakt
verse tijm
verse rozemarijn
75 gr eiwit (30 gr per liter bouillon)
1 neteldoek
Bereiding:
Schil en snij de wortel, uien en selder in kleine stukken.
Klop met een klopper het eiwit met de tomatenpuree los.
Meng hieronder de gesneden groenten, rundgehakt en de verse kruiden.
Doe de koude kippenbouillon bij het groenten-/vleesmengsel en roer goed.
Zet op een zacht vuur en meng regelmatig om aanzetten van de eiwitten te voorkomen.
Als de eiwitkoek begint te stollen niet meer mengen en op zacht vuur zetten en ongeveer 50 min laten trekken.
Zeef het geheel voorzichtig door een neteldoek.
Proef en kruidt af met peper en zout.
Dit is een basis om verschillende consommé soepen te maken en naar eigen fantasie af te werken, bv. bospaddestoelen, kruidenflensjes, rode biet, tuinkruiden….